Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

4 Mayıs 2020 0 Yazar: admin
Rate this post

Kirada oturan insanlar oturdukları evin ne kadar zamlanacağını, kiranın ne kadar olacağını zam zamanlarında her zaman merak etmektedirler. Ancak kira hesaplamalarını bildikten sonra yeni gelecek olan kira zammını bilerek kendinizi yeni kiraya hazırlayabilirsiniz. Her evin ve ilçenin belirli bir ayda zamları yenilenir. Örnek olarak gösterilecek olur ise Şubat ayında ev tuttuysanız bir dahaki şubat ayını zamlı kira ile ödersiniz.

Kira artış oranlarının hesaplanması ise Tüfe oranına bağlı olarak hesaplanır. Şubat 2020 yılında ki belirlenen tüfe oranı %14,52 olarak ayarlanmıştır. Bu ayarlama ise şu şekilde yapılır. Mevcut ev kiranız 1.000 TL ise belirlenen tüfe oranı %14,52 zam oranı %14,52 zam bedeli 145,20 TL ve zamlı kiranızda 1.145 TL olacaktır.

Yüksek Kira Artışını Mahkemeye Taşıyabilirsiniz

Belirlenen rakamlar her yıl ev sahibinin zammı o oranda yapması için hesaplanan rakamlardır. Ancak ev sahibiniz bu rakamlardan daha yüksek bir kira zammı belirliyor ise sizler bunu mahkemeye taşıyabilirsiniz. Ev sahipleri, açıklanan kira zamları sonrasında kiracıya mutlaka yeni bir sözleşme hazırlaması gerekir. Sözleşme belirlenirken de açıklanan rakamlar baz alınarak yeni sözleşme hazırlanır. Aynı zamanda kiracıda kendi kendine belirlediği rakamı direkt olarak ev sahibinin hesabına yatırıyor ise bu durumda ev sahibi de kiracıya dava açabilir.

Tüfe Nedir?

Tüfe birçok yerde insanların karşısına çıkan bir hesaplamadır. Genel olarak kira artış oranlarında, tüketim mallarında, sosyal harcamaların fiyatının belirlenmesinde Tüfe oranlarına başvurulur. Hesaplama yapabilmek için ise belirli bir dönemin olması gerekir. Örnek olarak gösterilecek olur ise şubat ayı için tüfe oranı hesaplanacaksa ocak ayının oranları temel alınır.  Bu oranlara göre de şubat ayının oranları belirlenir. Tüfe hesaplamaları yapılırken de hesaplama yapan uzmanlar istatistik verilerinden destek alarak hesaplama yaparlar.

Bu veriler en iyi şekilde incelenir ve doğru veriler ile hesaplanır. Tefe ise ürün rafa gelmeden önce belirlenen bir fiyatı vardır. Tefede yer alan ürünlerin fiyat artışları da tüfe oranlarını belirlemektir. Her iki hesaplama türü de birbirine bağlıdır ve birlikte hesaplanırlar.